Internetul si Biserica Catolica in Europa (II) - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Internetul și Biserica Catolică în Europa (II)

[2005-06-07]
Congresul în desfășurare la Roma, reunind responsabili ai siturilor Conferințelor Episcopale Catolice Europene (CCEE), a oferit ocazia unor momente de împărtășire a experiențelor naționale, relevând diferențe dar și asemănări între situațiile din diferitele țări participante. Italienii au oferit datele cele mai complexe despre situația Bisericii Catolice pe Internet. Astfel, în Italia la 28 mai 2005 erau catalogate 9.477 de situri catolice, față de 243 în 1997, sau 3.000 în 2000. Dintre acestea, 2.268, adică cele mai multe, aparțin parohiilor. Alte cifre: 1.943 de situri ale unor ordine religioase; 442 de situri ale unor locuri de pelerinaj; 394 de situri dedicate unor sfinți și fericiți; 341 de situri dedicate muzicii religioase; ș.a.m.d.

Webmasterii catolici italieni sunt reuniți în asociația WebCattolici, www.webcattolici.it. Conform prezentării oferite de asociație, scopurile ei sunt: "să fie un punct de referință pentru siturile de inspirație catolică, aflate în deplină comuniune cu Biserica Catolică, conform criteriilor indicate în canonul 205 al Codului Canonic, și acceptând învățătura magisteriului; să promoveze activitățile formative, educaționale și culturale, prin mijloacele Internetului și a orice este legat de computere, conform principiilor moralei creștine și magisteriului Bisericii Catolice; să facă cunoscute inițiativele și propunerile pastorale și cu caracter cultural, ce favorizează răspândirea elementelor credinței pe web; să favorizeze dialogul la diferite nivele ale structurilor ecleziale asupra folosirii noilor tehnologii electronice și de comunicație; să încurajeze folosirea Internetului și a noilor tehnologii de către organizațiile catolice pentru informare și comunicare."

Situații la fel de fericite, din punct de vedere al prezenței masive pe Internet, au fost prezentate și de alte țări, precum Spania. Dar nu peste tot siturile catolice au mii sau zeci de mii de vizite zilnic. O situație comună o au Bisericile Catolice aflate în minoritate (precum Grecia sau România), a căror misiune este îngreunată de această stare, dar este cu atât mai valoroasă, Internetul fiind un mijloc esențial de comunicare și de strângere a relațiilor în ciuda distanțelor care îi separă pe membrii Bisericii. Fiecare Biserică a avut individualitatea ei: într-o țară, webmasterul sitului Bisericii Catolice este o călugăriță; în alta situl oficial este găzduit pe trei servere proprii, ca metodă de siguranță împotriva unor probleme; iar în alta siturile diecezane sunt atât de evoluate încât situl Conferinței Episcopale nu este decât o colecție de linkuri către cele diecezane. Aproape toate intervențiile participanților au subliniat ca experiență comună creșterea numărului de vizitatori după moartea Papei, și creșterea interesului vizitatorilor față de Biserica Catolică.

Printre prezentările din aceste două zile a fost și una privind Biserica Catolică din România. În această prezentare s-a subliniat că numărul siturilor catolice din Biserica Catolică din România este în creștere, dar țara noastră este încă pe ultimele locuri la capitolul domenii ".ro". În continuare s-au amintit siturile comandate de Conferința Episcopilor Catolici din România, sau aprobate ulterior de acest organism. Bineînțeles, din prezentare nu a lipsit situl Catholica.ro, și partenerele ProFamilia.ro și Cnet.ro. Totodată s-a exprimat speranța ca actualul grup de discuții WEBCAT să evolueze în timp în ceva asemănător Asociației WebCattolici din Italia.

La finalul întâlnirii s-au tras o serie de concluzii și s-au fixat mai multe propuneri pentru viitor. Înainte de acțiune însă, rezultatele întâlnirii vor trebui prezentate în fața CCEE și a CEI. Participanții au făcut schimb de adrese pentru a ține legătura pe viitor. Nu se știe când se va mai repeta această primă întâlnire, dar în estimările organizatorilor cel mai probabil este ca ritmul lor să fie fixat la una la doi ani. (SE05-10385)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 2006, Ultimul acces: 2025-04-16 02:48:22