Festivalul international de muzica religioasa ortodoxa - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Festivalul internațional de muzică religioasă ortodoxă

[2005-08-02]
Corul "Anghelos" al mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi din Iași a participat în perioada 28 iulie - 2 august la Festivalul internațional de muzică religioasă ortodoxă, desfășurat în localitatea Ilomanti din Finlanda. La acest eveniment, organizat de către preoți ortodocși din Finlanda, cu binecuvântarea IPS Leo, Mitropolit de Helsinki, au mai participat două coruri de muzică religioasă din Rusia, precum și un cor local.

Prezent la acest festival, pr. arhim. Dosoftei Scheul, mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iași, a oferit detalii pentru Radio Trinitas: "Acest festival a fost inițiat și organizat de către părintele Rauno Pietarinem, un preot ortodox, din Finlanda, care este și directorul Seminarului Ortodox din Iohenshu, Finlanda. Cu binecuvântarea IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, din delegația română a făcut parte pr. arhim. Clement Haralam, starețul mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi și exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor, subsemnatul, apoi domnul profesor Traian Ocneanu cu doamna profesoară Gabriela Ocneanu și corul de muzică psaltică Anghelos, al mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi. Au mai fost invitate două coruri din Rusia, din Sankt Petersburg, coruri care au interpretat muzică rusească veche, monadică și polifonică."

Pe lângă recitalul corurilor prezente, festivalul a mai cuprins și o sesiune de comunicări științifice. În cadrul acestora au fost evidențiate o parte din vechile manuscrise românești de muzică bizantină: "Au avut loc și câteva comunicări cu privire la originea și tradiția muzicii bizantine și s-au evidențiat vechile manuscrise românești de muzică bizantină de la Putna, de la schitul Mare, de la Dragomirna ș.a.m.d. Din partea delegației române, domnul profesor Traian Ocneanu a prezentat două comunicări referitoare la evoluția muzicii bizantine românești și stadiul actual al cercetărilor bizantine în cadrul acestui Centru de studii bizantine din Iași. Un moment special în cadrul acestui festival a avut loc duminică, 31 iulie, când preoții care au făcut parte din delegația ieșeană au oficiat slujba Sfintei Liturghii în limba română, la biserica din Ilomanti. Răspunsurile la strană au fost date alternativ de către toate cele patru coruri prezente la acest festival. De asemenea, slujba Sfintei Liturghii de astăzi a fost săvârșită în limba română la biserica mare de la mănăstirea Valamo."

Sursa: www.MMB.ro


Contor Accesări: 2183, Ultimul acces: 2025-04-23 05:42:35