Codul lui Da Vinci, un volum in care autorul... bate campii - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Codul lui Da Vinci, un volum în care autorul... bate câmpii

[2005-06-01]
În numărul de marți al cotidianului "România liberă", Adrian Popescu a publicat un articol despre romanul lui Dan Brown, vândut în toată lumea în milioane de exemplare, tradus și la noi, la Editura "Rao". Romanul "are toate ingredientele rețetei de succes, story polițist, scandalul unor afirmații eretice, un vag aer de inițiere, la nivelul cititorului mediu, în ezoterism. Mai adăugați un deget de istoria cruciadelor, arta plastică, mișcări religioase. Un tutti-frutti bizar, nearmonizat ca gust și savoare a scriiturii și construcției, de unde rămâi cu o schemă săracă de erezie postmodernă, precară intelectual, cu inconsistența, dar și răutatea unei bârfe de cafenea", o caracterizează autorul articolului.

"Un puseu eretic, o făcătură sclipitoare, care ia ochii cititorilor naivi sau snobi. Nesusținută de argumente, abuzând de conjuncturi, supoziții pripite, inflamări patetice, ideea pe care își bazează autorul cartea - interzicerea cultului feminin în creștinism - devine expresia unei subiectivități exacerbate. Graalul, pe care îl caută eroii romanului cu tramă polițistă, ar fi Maria Magdalena, care devine, în elucubrațiile aberante ale lui Dan Brown, soția lui Cristos. Mai departe, templerii știu ei ce știu, au cunoștințe și documente secrete în acest sens, iar Da Vinci sau Botticelli, Newton păstrează cultul feminin în ciuda interdicției acestuia, pe care, desigur, Vaticanul îl condamnă. Aberant, fantasmagoric. Ce mi se pare de prost gust în acest roman de succes, o poveste a Graalului pe înțelesul celor care citesc puțin, e aerul grăbit al expunerilor de artă sau al doctrinelor ezoterice, un fel de manual scurt de știință popularizată, de prin anii `60 ai socialismului, cu necesarele comentarii ateiste ale propagandei. Opus Dei, de pildă, respectabila mișcare a Bisericii Universale, inițiată în Spania, în 1928, apare distorsionat ca o mișcare de fanatici. Josemaria Escriva de Balageur, întemeietorul mișcării, un intelectual exigent dar deschis lumii valorilor, beatificat de Papa Ioan Paul al II-lea, de mult, nici nu e pomenit. O demonizare ideologică din partea lui Dan Brown, informat după ureche, o spune chiar el, de actuali și foști membri. Nimic despre `Drum`, aforismele monseniorului Josemaria Escriva de Balaguer (traduse și în românește, printre alte zeci de limbi), ce ar fi putut fi citate, mult mai convingătoare decât fumigenele lui Brown. Nimic despre universitatea romană a mișcării (Ateneo Sacro Cuore), prelatura, sediul central din apropierea Muzeului de Artă Modernă din Roma, dacă tot e Luvru scena crimei, de unde pornește totul."

Fostul președinte AGRU mai scrie: "Primul contraargument la plasa de păianjen a acuzațiilor browniene (ca și mișcarea fizică haotică, binecunoscută) de misoginism, formulate împotriva religiei creștine, plasa unde se pot prinde naivii, este cinstirea Fecioarei, Preacuratei Maria, mama universală, ajutorul tuturor credincioșilor ortodocși și catolici. Apoi, Leonardo nu e magicianul de tip Cagliostro, ci savantul din Codex Atlanticus, pictorul cu penumbrele sale misterioase, omul Renașterii, unde magia și dogma se află în tensiunea confruntărilor artistic fecunde. `Închinarea magilor` de la Uffizzi nu e interzisă curiozității vizitatorilor, cum susține romancierul. În `76, am putut-o vedea în liniște, nu am remarcat în lucrare decât spaima sacră dinaintea minunii, uimirea magilor în fața Copilului-Dumnezeu, nu altceva, tenebros, cum vede autorul. Scriitura lui Dan Brown este artificial- comercială, departe cu ani lumină de Eco, sau de excelenta reconstituire, dar și parabola politică a lui Ștefan Heimn, "Relatare despre regele David". Gustul se pervertește prin asemenea lucrări mediocre de citit în tren, eventual. Dacă nu ar fi fost amestecul indistinct, dintre fantezie și document, declarat în preambul, poate nimeni nu i-ar fi reproșat lui Dan Brown altceva decât bizareria și ipotezele aiuritoare. Așa, amalgamul de lucruri incontrolabile, practicat de romancier, produce revolta cărturarilor, criticilor, istoricilor. Numeroase volume apărute în Statele Unite demonstrează tezele nefondate susținute cu aplomb de autor. Pe scurt, Brown bate câmpii." (SI05-10381)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1989, Ultimul acces: 2025-04-24 10:14:55