Sf. doctori fara de arginti Chir si Ioan - ocrotitorii Spitalului Universitar CFR, din Iasi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sf. doctori fara de arginti Chir si Ioan - ocrotitorii Spitalului Universitar CFR, din Iasi

[2006-01-31]
Spitalul Universitar CFR din Iasi i-a sarbatorit astazi pe patronii spirituali ai institutiei, Sfintii doctori fara de arginti Chir si Ioan. Dupa cum ne-a declarat directorul medical al Spitalului CFR, dr. Rodica Vaschievici, hramul a fost stabilit in aceasta zi pentru ca tot personalul medical sa urmeze exemplul Sfintilor doctori fara de arginti Chir si Ioan: "Am initiat acest botez al asezamantului medical, in anul 1994, si ne-am inspirat de faptul ca acesti doi sfinti doctori fara de arginti intr-adevar aveau misiune de doctori si noi dorim sa fim asemeni lor. Se sarbatoresc la inceputul anului si este un prilej bun de multumire adresata Dumnezeirii pentru tot ce ne-a dat si de invocare a ajutorului lui Dumnezeu la inceput de an".

Desi Spitalul Universitar CFR din Iasi nu are capela, personalul spitalului si bolnavii internati aici beneficiaza de servicii religioase cu ajutorul preotilor de la Biserica "Sf. Parascheva". Cum s-a creat aceasta legatura intre Spitalul CFR si Biserica "Sf. Parascheva" ne-a spus parohul acestui sfant lacas, parintele conf. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultatii de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae" din Iasi: "In momentul cand am venit ca preot paroh la aceasta biserica, in 1994, am creat posibilitatea ca intre Spital si Biserica sa fie o cale de acces, in primul rand, pentru ca sunt doua institutii importante si foarte aproape si am zis ca trebuie sa fie si apropiate. Tocmai pentru ca este un spital care nu are paraclis sau capela, pentru faptul ca acest spital nu tine de reteaua Ministerului Sanatatii, ci face parte din Ministerul Transporturilor, parohia noastra suplineste si postul sau capela spitalului, preotii slujitori de aici mergand frecvent in spital la anumite sarbatori, dar si in cursul saptamanii cand sunt cercetati mai cu seama in post, cand lumea doreste sa se spovedeasca, dar si cu alte ocazii. Am dat aceasta posibilitate, aceasta cale de acces ca bolnavii, vinerea sa poata participa la Sf. Maslu, iar sambata si duminica, in special dupa amiaza cand facem vecernie si paraclisul Maicii Domnului, de asemenea sa poata fi prezenti la biserica, incat este o legatura foarte apropiata".

Sursa: www.MMB.ro


Contor Accesări: 1335, Ultimul acces: 2025-03-23 01:10:34