Biserica Ortodoxa ii praznuieste astazi pe Sf. Trei Ierarhi: Sf. Vasile cel Mare, Sf. Grigorie Teologul si Sf. Ioan Gura de Aur - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Biserica Ortodoxa ii praznuieste astazi pe Sf. Trei Ierarhi: Sf. Vasile cel Mare, Sf. Grigorie Teologul si Sf. Ioan Gura de Aur

[2006-01-30]
Acesti trei mari dascali si ierarhi sunt pomeniti in calendare si separat pe parcursul lunii ianuarie: pe 1 ianuarie - Sf. Vasile cel Mare, in ziua de 25 ianuarie - Sf. Grigorie Teologul si pe 27 - Sf. Ioan Gura de Aur. Despre viata acestor sfinti ne-a vorbit parintele prof. dr. Petre Semen de la Facultatea de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae", din Iasi: "Sf. Grigorie de Nazianz s-a remarcat prin inalta gandire teologica, motiv pentru care a fost si supradenumit de Sf. Grigorie "Cuvantatorul de Dumnezeu". Sf. Ioan si Sf. Vasile s-au remarcat, unul mai mult prin teoretizarea actului filantropic, Sf. Ioan Gura de Aur, iar Sf. Vasile prin punerea in practica din veniturile personale ale familiei sale, ale Bisericii si ale sponsorilor pe care ii identifica in societatea vremii pentru cei napastuiti de soarta. Sf. Vasile cel Mare este numit "cel Mare", pentru ca era mare la suflet si nu neaparat mare de statura. A talcuit cum e mai bine cuvantul Scripturii rostit de Evanghelist si pus pe seama Mantuitorului. Sf. Ioan spunea ca milostenia este cea mai frumoasa si cea mai nobila dintre toate meseriile lumii".

Parintele prof. dr. Adrian Gabor, secretar stiintific la Facultatea de Teologie Ortodoxa "Patriarhul Justinian" din Bucuresti, ne-a evidentiat importanta cinstirii fiecaruia dintre cei trei sfinti pomeniti astazi de catre Biserica Ortodoxa: "Sf. Vasile cel Mare si-a primit numele de "cel Mare" de la prietenul sau, Sf. Grigorie Teologul si aceasta pentru intreita activitate misionara, cultica, de rugaciune, de asistenta sociala pe care a dezvoltat-o pe parcursul activitatii sale ca episcop. Sf. Grigorie de Dumnezeu cuvantatorul a trecut la Domnul in 390, a fost episcop de Sasima si in cele din urma la Constantinopol, a primit numele de "Teologul" datorita activitatii sale deosebite, omiletice, pe care a desfasurat-o la Constantinopol dupa anul 379, cand la rugamintea prietenului sau, Sf. Vasile cel Mare, vine aici in capitala imperiului si incearca sa reaseze Ortodoxia fata de cuceririle absurde pe care le-a intreprins in acel timp arianismul. Sf. Ioan Gura de Aur si-a obtinut acest supranume datorita calitatii de predicator. A fost un predicator prin excelenta al Bisericii Rasaritene, un model ideal al vorbitorului bisericesc. A sintetizat in chip fericit pe conducatorul de suflete, luminat, atent, cald. A biciuit in timp, dupa ce a fost chemat de catre Arcadie la Constantinopol ca arhiepiscop, viciile, ingamfarea, simonia, necinstea, prostia, luxul, avaritia clerului si a societatii inalte bizantine, pentru care va plati scump, cu viata, mai tarziu, in exil".

Desi au fost emise in secolul al IV-lea, invataturile Sfintilor Trei Ierarhi sunt perfect valabile si in zilele noastre, acesta fiind unul dintre motivele pentru care cei trei sfinti se bucura de mare cinstire si astazi. Detalii despre aceste aspecte ne-a oferit parintele prof. Mihail Milea de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Nifon Mitropolitul", din Bucuresti: "In calitate de profesori invatam ca educatia este o arta, ca este o daruire totala in inima elevilor si a studentilor, incat este mare nevoie in vremea noastra de un invatamant formativ, de formare, si a personalitatii elevului si studentului, si apoi informativ, adica de daruire a cunostintelor teoretice. In calitate de ierarh avem multe de invatat de la Sf. Trei Ierarhi: curajul, implicarea totala in slujirea lui Dumnezeu si a oamenilor. Arhieria este plinatatea harului divin in Biserica. In calitate de functionari publici si de cetateni ai unei comunitati, invatam sa lucram impreuna cu Biserica, pentru ca in Biserica se gaseste rezolvare la toate problemele de ordin social cu care ne confruntam in societatea noastra contemporana. Raspunsurile pe care le-au dat Sf. Trei Ierarhi la toate problemele din vremea lor sunt valabile si astazi pentru noi. Asa cum zice J.J. Rousseau, "inapoi la natura" in timpul Renasterii, asa spunem si noi astazi, "inapoi la Sf. Parinti". La Sf. Trei Ierarhi sa ne plecam in fata icoanelor, sa ne reculegem in scrierile lor sfinte. Sa urmam exemplul de cinstire al Sf. Ap. Pavel in Epistola catre Evrei: "Aduceti-va aminte de mai marii vostri, cum v-au grait voua cuvantul lui Dumnezeu; priviti cu luare aminte cum si-au incheiat viata si urmati-le credinta".

Sursa: www.MMB.ro


Contor Accesări: 1240, Ultimul acces: 2025-03-12 06:15:47