Epifania lui Cristos este si epifania Bisericii - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Epifania lui Cristos este și epifania Bisericii

[2007-01-06]
Sâmbătă, 6 ianuarie, Biserica Catolică de rit latin a sărbătorit Epifania Domnului. Datorită sărbătorii speciale, Papa Benedict al XVI-lea s-a întâlnit la amiază cu credincioșii și pelerinii - aproximativ 90 de mii - în Piața San Pietro pentru rugăciunea Angelus. Ca de obicei, înainte de rugăciune Sfântul Părinte a adresat un scurt discurs, pe care îl redăm în continuare în traducerea redacției române a Radio Vatican.
Dragi frați și surori,
Solemnitatea de astăzi a Epifaniei celebrează manifestarea lui Cristos înaintea Magilor, eveniment căruia Sf. Matei îi acordă o evidențiere deosebită (cfr Mt 2,1-12). El relatează în Evanghelia sa că unii magi - probabil capi religioși persani - au ajuns la Ierusalim conduși de o stea, un fenomen luminos ceresc interpretat de ei ca semn al nașterii unui nou rege al Iudeilor. Nimeni din oraș nu știa ceva; mai mult, regele în funcție, Irod, a rămas foarte tulburat de știre și a conceput tragicul plan al uciderii pruncilor nevinovați, pentru a-l elimina pe rivalul nou-născut. Magii, în schimb, se încredințează Sfintelor Scripturi, în particular profeției lui Mihea, potrivit căreia Mesia trebuia să se nască la Betleem, orașul lui David, situat la circa zece kilometri în sudul Ierusalimului (cf Mihea 5,1). Porniți în acea direcție, au văzut din nou steaua și plini de bucurie, au urmat-o până când s-a oprit asupra unei colibe. Au intrat și l-au găsit pe Copil cu Maria. S-au închinat înaintea Lui și, ca omagiu adus demnității sale regale, i-au oferit aur, smirnă și tămâie.
De ce acest eveniment este atât de important? Pentru că în el începe să se realizeze aderarea popoarelor păgâne la credința în Cristos, după făgăduința făcută de Dumnezeu lui Avram, despre care ne relatează cartea Genezei: În tine vor fi binecuvântate toate familiile pământului (Geneză 12,3). Dacă, așadar, Maria, Iosif și păstorii de la Betleem reprezentau poporul lui Israel care l-a primit pe Domnul, Magii sunt, în schimb, primiția neamurilor, chemate și ele să facă parte din Biserică, noul popor al lui Dumnezeu, bazat nu pe omogenitatea etnică, lingvistică sau culturală, ci numai pe credința comună în Isus, Fiul lui Dumnezeu. Epifania lui Cristos, prin urmare, este în același timp epifania Bisericii, adică manifestarea vocației și misiunii sale universale. În acest context, sunt bucuros să adresez salutul meu cordial iubiților frați și surori ai Bisericilor Orientale care urmând calendarul iulian celebrează mâine Sfânta Naștere a Domnului: le urez cu afecțiune belșug de pace și de prosperitate creștină.
Mă bucur să amintesc apoi că de Epifanie se celebrează Ziua Mondială a Copilăriei Misionare. Este sărbătoarea copiilor creștini care trăiesc cu bucurie darul credinței și se roagă pentru ca lumina lui Isus să ajungă la toți copiii lumii. Le mulțumesc copiilor din Sfânta Copilărie, prezentă în 110 țări, pentru că sunt colaboratori prețioși ai Evangheliei și apostoli ai solidarității creștine față de cei mai nevoiași. Îi încurajez pe educatori să cultive în cei mici spiritul misionar, pentru ca să se nască dintre ei misionari pasionați, mărturisitori ai tandreței lui Dumnezeu și vestitori ai iubirii Sale. Ne adresăm acum Fecioarei Maria, Steaua evanghelizării: prin mijlocirea ei, creștinii din orice parte a pământului să poată trăi ca fii ai luminii și să conducă oamenii la Cristos, adevărata lumină a lumii.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1569, Ultimul acces: 2025-04-23 13:50:13