Iasi :: Biserica Sf. Vasile Nicolina - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Vasile Nicolina
Iași
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Iași
Comună:Iași
Județ:Iași
Adresa:strada Tudor Neculai, nr. 21
Cod poștal:700305
Telefon :0742... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.co.uk
Adrese utile:www.MMB.ro
www.primaria-iasi.ro
www.icc.ro
www.prefecturaIasi.ro
Preot:Lucian-Florin Golinschi
Hram:Sf. Vasile cel Mare,
Detalii:Ctitorită de ieromonahul Vartolomei anul 1813, «cu cheltuiala sa și cu talgerul», această biserică lua locul unei vechi bisericuțe din lemn, din sec. al XVIII-lea, cu hramul "Izvorul Tămăduirii", folosită ca paraclis pentru cimitirul "Sf. Vasile" din imediata apropiere. Pentru construcție s-a folosit și piatra provenind de la prima biserică a Mănăstirii Galata, «Galata din vale», dărâmată datorită alunecărilor de teren la puțin timp după terminarea ei.
Alte informații:Împrejurul bisericii a fost odinioară un zid de piatră, având pe partea interioară chilii pentru călugărițele din mănăstire. La 1889, biserica a fost pictată, prin râvna preotului V. Hanganu și cu cheltuiala enoriașilor.
Clădirea de plan triconc respectă împărțirea obișnuită a bisericilor ortodoxe: pronaos, naos și altar. În ultimul deceniu biserica a fost renovată integral, iar pictura interioară, realizată între 1935-1940, a fost curățită și repusă în valoare. Adiacente corpului principal al bisericii, de ambele laturi,
s-au zidit o capelă mortuară și o casă de prăznuire.
Biserica păstrează iconostasul original, precum și mai multe obiecte de cult din secolul al XI X-lea.
În prezent funcționează ca biserică de enorie și totodată deservește cimitirul "Sf. Vasile" din cartierul Galata.
Știri despre biserică:

»  Cerc și expoziție de pictură în parohia „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași (2010-08-25)

 Închide 

Cerc și expoziție de pictură în parohia „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași

[2010-08-25]

Copiii din parohia "Sf. Vasile cel Mare" din cartierul ieșean Nicolina au expus, la începutul lunii în curs, icoanele pe care le-au realizat la cercul de pictură, informeaz㠄Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. Acestea vor fi vândute enoriașilor, în scopul sprijinirii copiilor nevoiași din parohie.
La Biserica cu hramurile "Sf. Vasile cel Mare" și "Sf. Ioan Iacob Hozevitul" din Iași, ce aparține de Protopopiatul Iași 2, a avut loc a doua ediție a expoziției de pictură a copiilor din parohie. Duminica trecută, icoanele au fost sfințite de către pr. paroh Lucian Golinschi, pentru ca ulterior să fie vândute credincioșilor care doresc să-i cinstească pe sfinții zugrăviți de copii. Fondurile obținute din vânzarea acestor icoane vor fi direcționate către copiii nevoiași din parohie, sub forma unor daruri pe care micii iconari vor să le facă cu ocazia începutului noului an școlar. "În acest fel, artiștii iconari au bucuria de a fi realizat o icoană frumoasă ce se dorește a fi așezată la loc de cinste în casele unor creștini, iar pe de altă parte, au bucuria de a dărui celor care nu au posibilități materiale. Cursurile de pictură vor fi reluate la începutul lunii octombrie", a declarat pr. paroh Lucian Golinschi.
"Am explicat copiilor imaginile pe care ei le-au zugrăvit"
Atelierul de pictură a avut loc în fiecare sâmbătă, în casa praznicală, și a fost coordonat de prof. Mircea Romașcan. Programul a început cu o rugăciune, beneficiarii atelierului fiind împărțiți pe două grupe. O parte din copii au venit să picteze și în timpul vacanței de vară, astfel încât să finalizeze icoanele, care au fost aduse la o formă cât mai apropiată de icoana ce le-a servit ca model. "Am căutat să împlinim dorința copiilor de a fi împreună, de a se aduna pentru a picta. La fiecare curs de pictură am explicat copiilor imaginile pe care ei le-au zugrăvit. De asemenea, când ne-am aflat în preajma unui praznic împărătesc, am discutat despre semnificațiile unei astfel de sărbători. Cercul de pictură s-a împletit în mod armonios cu Programul "Hristos împărtășit copiilor". Acest cerc de pictură este o nădejde că și în viitor vom avea tineri, copii, persoane cu multă energie în biserică. Lucrul acesta este plin de speranță, pentru că ne confruntăm cu efectele secularizării și în parohia noastră", a mai adăugat pr. paroh Lucian Golinschi.
Cercul de pictură de la parohia "Sf. Vasile cel Mare" a fost înființat în luna noiembrie a anului 2008. Anul trecut, de sărbătoarea Sfântului Ioan Iacob, al doilea hram al sfântului lăcaș din cartierul ieșean Nicolina, a avut loc prima expoziție realizată de copii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5235, Ultimul acces: 2019-02-16 03:05:35


Nr. vizualizări:5562
Data ultimei vizualizări:2019-02-16 03:05:35
Data actualizare:2006-03-20 00:24:19
Data încărcării:2006-03-20 00:24:19
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:5

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-05-13
Aparat: FUJIFILM FinePix S5000
Contor: 281

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-07-19
Info: Este vechea formă a bisericii înainte de renovare
Contor: 207

Vedere din față
Foto: Vitalie Danciu

Data: 2007-05-13
Aparat: FUJIFILM FinePix S5000
Contor: 167

Vedere panoramică
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-07-18
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 133

Vedere parțială
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-07-18
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 103

Fațada
Foto: Alexandru Losonczy