Iasi :: Biserica Sf. Ioan Botezatorul - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Ioan Botezătorul
Iași
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Iași
Județ:Iași
Adresa:strada I. C. Brătianu nr. 15
Cod poștal:700036
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail : @mmb.ro
Adresa web Biserica:taiereacapuluisfioan.mmb.ro
Adrese utile:www.MMB.ro, www.primaria-iasi.ro, www.icc.ro, is.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Viorel Sava
Hram:Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Biserica având hramul Tăierea capului Sf. loan Botezătorul a fost începută de Miron Barnovschi (1626-1629) și mama sa, călugărită Elisafta, care au reușit să o înalțe până la vârful ferestrelor. Ea a rămas neterminată la data decapitării domnului la Istanbul (1633) . Cronica povestește că, atunci "când i-au tăiat capul lui Barnovschi-vodă, calul lui au și început a sări, cât n-au mai putut să-l ție comisul în mână" și, căzând, pe loc a murit. Văzând turcii acest semn, mult s-au mirat și au zis: Nevinovat au fost acest om ! căindu-se că l-au tăiat și s-au jurat să nu mai taie nici un domn de la Moldova. Însuși hramul bisericii, fixat chiar de Barnovschi, pare a fi anticipat tragicul sfârșit.
Ctitoria a fost terminată de Vasile Lupu, fiind sfințită în 1635. Continuarea construcției a fost, poate, și un act de penitență, deoarece scrisorile1 și umbletele lui Vasile Lupu au determinat, în mare măsură, execuția lui Barnovschi. Astfel, doi oameni care nu s-au agreat, reciproc, în timpul vieții pământești, rămân legați pe vecie prin zidurile adăugate aceluiași sfânt locaș.
Alte informații:Clădirea vine pe linia specifică lui Barnovschi vodă, în privința fortificării bisericilor și este chiar o încununare a acestei tendințe, având podul în întregime fortificat, prevăzut cu metereze pentru arcuri și puști, precum și cu drumuri de strajă. Prin aceasta, podul bisericii este un fel de fortăreață suspendată, camuflată de acoperișul obișnuit al bisericii.
Biserica din Târgul de Sus, din Măji
Cod Monument:IS-II-m-B-03753
Nr. vizualizări:12650
Data ultimei vizualizări:2025-01-25 04:23:31
Data ultimei actualizări:2018-04-03 13:10:20
Data încărcării pe sit:2005-11-24 05:51:30
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-09-15
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 152

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy