Iasi :: Biserica Sf. Haralambie - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Haralambie
Iași
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Iași
Județ:Iași
Adresa:strada Octav Botez nr. 4
Cod poștal:700116
Telefon :0756... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.MMB.ro
www.primaria-iasi.ro
www.icc.ro
www.prefecturaIasi.ro
Preot:Radu Brânză
Hram:Sf. Haralambie,
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Sfântul Haralambie este cunoscut ca protector împotriva ciumei, flagel care a înspăimântat multe secole pe locuitorii din fosta capitală a Moldovei. In iconografia populară, sfântul este zugrăvit, adesea, călcând în picioare Ciuma (înfățișată ca un schelet) , sau ținând-o captivă într-un lanț. Cu
doar un an înainte de ctitorirea acestei biserici, în 1799, lașul a fost afectat de o cruntă epidemie, cunoscută si ca "Ciuma de la la Cumbati". Tradiția oferă, insă, o altă motivație pentru înălțarea acestei biserici.
Drama celor doi frați din lanina, circulând multă vreme in mediul grecesc, si-a recăpătat faima de altădată sub pana lui Mihail Sadoveanu, care a inclus-o în volumul său de povestiri Hanul Ancutei. în urma repetatelor tulburări, Gheorghe, tufecci-basa, șef al gărzii de arnăuti aflate in siujba domniei, a primit porunca neînduplecată de a-și pedepsi propriul frate, pe nume Haralambie care se apucase de haiducie. îndurerat, Gheorghe a reușit să-l împuște pe Haralambie si sa aducă la picioarele domnului capul acestuia. Apăsat de păcatul do a fi vărsat, astfel, sângele părinților săi, precum Cain din Biblie, fostul tufecci basa a cerut voie sa se lepede de slujba de la Curte, retrâgându-se pentru a se îngriji de cele sufletești.
Pentiu iertarea acestui mare păcat, foslul tufecci-basa a înălțat biserica cu hramul Si. Haralambie după numele fratelui ucis. intre anii 1800-1804. Inscripția clopotniței arată că Gheorghe, fiul lui Leondan din lanina, a înălțat și aceste trei clopote din banii lui. în biserica pe care a ridicat-o cu râvnă caldă si roagă pe toți cei ce vor auzi dangătul lor, toti cei mici si cei mari să spuie cu glas tare "Dumnezeu să-l ierte ! ".
Infățișarea bisericii este cu totul neasteptată în peisajul moldovenesc, reprezentând o ruptură totală cu principiile vechii arte autohtone și fiind printre primele monumente înălțate în spiritul clasicismului, pătruns la noi către sfârșitul veacului XVIII, pe filieră rusească. Naosul circular și cele trei turle subțiri dispuse în linie sunt definitorii pentru această influență.
După 1990, parohia "Sf. Haralambie" a inițiat, cu sprijinul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, o frumoasă activitate social-filantropică, Brutăria "Sf. Ana", amenajată cu ajutorul asociației umanitare "Pain et partage" din Marsilia (Franța) , a rost pusă in funcțiune în vara anului 1993. S-a organizat apoi o cantină pentru oameni nevoiași și, prin eforturile parohiei si ale unor sponsori mărinimoși, biserica împlinește, în măsura posibilităților, porunca iubirii aproapelui.
Alte informații:Biserica lui Tufecci - Bașa
Cod Monument:IS-II-m-B-03750
Informații conexe:FACEBOOK.COM: Pagina de FaceBook (Articol)
Știri despre biserică:

»  Atelier de lucru despre cateheză, în Parohia „Sf. Haralambie“ din Iași (2015-05-15)

 Închide 

Atelier de lucru despre cateheză, în Parohia „Sf. Haralambie“ din Iași

[2015-05-15]
Marți, 12 mai 2015, în Parohia „Sf. Haralambie“ - Iași, Protopopiatul Iași 1, a avut loc o activitate de pregătire a preoților în ceea ce privește cateheza parohială, potrivit mmb.ro. Activitatea a fost coordonată de pr. dr. Bogdan Racu, inspector eparhial pentru învățământ și cateheză, în colaborare cu pr. Cristian Vasile, responsabil cu cateheza parohială în cadrul protopopiatului.
Ședința a venit în ajutorul preoților care desfășoară activități catehetice în parohii, în vederea realizării unor cateheze cât mai bine organizate și accesibile tuturor categoriilor de vârstă și a avut două părți: una teoretică și alta practică. Partea teoretică a constat în prezentarea etapelor întocmirii unei cateheze și a conștientizării participanților cu privire la importanța prezentării catehezei după un plan bine pregătit și folosirea metodelor moderne în prezentare. Partea practică a trainingului a constat în alcătuirea a două cateheze demonstrative cu temele „Care este slujirea preotului în parohie?“ și „Cine sunt enoriașii?“, teme luate din programa catehetică pentru anul 2015. Preoții prezenți au fost împărțiți pe grupe pentru o eficientizare a lucrului, apoi au realizat cele două cateheze demonstrative, ajutându-se și de bibliografie, după care le-au prezentat pe rând în plen.
Cursanții au primit și un cuvânt de întărire din partea pr. protopop Toma Gradinaciuc, prezent și el la training, care a îndemnat pe cei prezenți spre o lucrare mai susținută în misiunea Bisericii. La eveniment a fost invitată și d-na prof. Fulvia Horobeț, în calitate de metodist pentru disciplina religie, care a vorbit despre importanța folosirii metodelor moderne în realizarea unei cateheze, prezentând totodată și metode „spargere a gheții“ și metoda Phillips 6-6.
Atelierul de lucru s-a bucurat de prezența unui număr de 12 preoți, iar scopul acțiunii de a veni în sprijinul preoților cateheți în vederea dezvoltării personale, prin dobândirea de noi informații și abilități practice necesare transmiterii învățăturilor religioase către credincioși, credem că a fost atins.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2942, Ultimul acces: 2019-02-16 21:06:20

»  Program liturgic deosebit, la hramul Bisericii Sf. Haralambie din Iași (2014-02-12)

 Închide 

Program liturgic deosebit, la hramul Bisericii Sf. Haralambie din Iași

[2014-02-12]
Biserica „Sf. Haralambie“ din Iași a fost arhiplină luni, 10 februarie 2014, cu prilejul sărbătoririi hramului. Credincioșii, veniți atât din Iași, cât și din localitățile învecinate, au participat la programul liturgic și s-au închinat la părticelele din moaștele Sfântului Haralambie, adăpostite în biserică de peste 20 de ani. La sărbătoarea hramului din acest an a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a oficiat duminică seară slujba Vecerniei unită cu Litia, după cum informează Ziarul Lumina.
Sărbătoarea hramului Bisericii ieșene „Sf. Haralambie“ a debutat duminică seară cu slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată de IPS Mitropolit Teofan, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, în prezența a câteva sute de credincioși.
La final, în cuvântul rostit, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a scos în evidență două dintre virtuțile Sfântului Haralambie, anume smerenia și îndrăzneala sfântă, calități ce ar trebui urmate de fiecare dintre noi: „Sfântul Mare Mucenic Haralambie a fost preotul cel smerit, cel binecuvântat de Dumnezeu cu mulți ani, jertfitorul tainelor celor de Sus, iconomul tainelor cerești pentru credincioșii pe care i-a condus spre mântuire. Smerenia a fost veșmântul lui, însă această virtute nu l-a împiedicat pe marele Haralambie să-l mărturisească cu îndrăzneală și curaj pe Domnul Hristos, arătându-ne tuturor că, pentru a zbura către Dumnezeu și a trăi frumos pe acest pământ, avem nevoie de aceste două aripi: smerenia, fără de care nu poate fi mântuire, și îndrăzneala cea sfântă, pe de cealaltă parte, virtute pentru dobândirea căreia preoții se roagă în timpul Sfintei Liturghii de mai multe ori“.
Prezent la slujba de seară, părintele Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iași 1, a făcut o caracterizare succintă a parohiei „Sf. Haralambie“ din Iași: „Această parohie este una micuță, poate una dintre cele mai mărunte din orașul Iași, însă, prin grija părintelui paroh Radu Brânză, se desfășoară în ea o activitate deosebit de frumoasă; pe lângă programul liturgic, au loc în această comunitate activități misionar-caritative de mare importanță. Amintim aici Cantina pentru bătrâni «Sf. Haralambie», prin intermediul căreia, cu ajutorul unor tineri voluntari, mai multe persoane vârstnice care nu se pot deplasa primesc hrană“.
„La racla Sfântului Haralambie, cu o scrisoare și o fotografie de la fata sa care era în viață“
La final părintele paroh Radu Brânză a mulțumit tuturor celor prezenți la slujbă și a amintit despre câteva momente în care comunitatea parohială pe care o păstorește a primit din partea Sfântului Haralambie ajutor: „Eram în anul în care ne străduiam să schimbăm stranele la biserică, și deși strânseserăm o sumă de bani, aceștia nu ajungeau. Venise momentul când trebuia să încheiem lucrarea, și deși știam că nu aveam banii necesari, i-am chemat pe muncitori să finalizeze ceea ce au început. Chiar în ultima zi a lucrării, a venit un om a lui Dumnezeu și mi-a oferit, fără să-i spun cât, exact suma care lipsea pentru plata muncitorilor, una deloc mică. De asemenea, îmi aduc aminte, și spun acest lucru pentru a arăta că Sfântul Haralambie ajută nu doar în cele materiale, că a venit într-o zi la mine o creștină în vârstă și foarte supărată pentru că, de mai bine de 20 de ani, nu mai știa nimic de fiica ei. A venit de mână cu nepoatele, care de-acum terminaseră liceul și, plângând, mi-a spus: «Părinte, a plecat fata mea și mi-a lăsat nepoatele mici în grija mea. Iată, acum acestea au terminat liceul, și eu nu mai știu absolut nimic de cea căreia i-am dat viață». A plecat genunchiul la racla Sfântului Haralambie și, în mai puțin de o lună, a venit din nou la mine plângând, cu o scrisoare și o fotografie primite de la fata sa care era în viață și muncea în străinătate“.
Programul liturgic dedicat hramului de la Biserica „Sf. Haralambie“ din Iași a continuat luni dimineață, oficiindu-se, în sobor de preoți și diaconi, Acatistul Sfântului, Agheasma mică, Utrenia, Sfânta Liturghie și pomenirea ctitorilor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4110, Ultimul acces: 2019-02-16 21:06:20


Nr. vizualizări:6958
Data ultimei vizualizări:2019-02-16 21:06:20
Data actualizare:2006-02-09 10:56:58
Data încărcării:2006-02-09 10:56:58
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:30

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2007-12-02
Aparat: Nikon D40x
Contor: 855

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-08-28
Contor: 102

Vedere de ansamblu
Foto: Vitalie Danciu

Data: 2009-08-28
Aparat: Fuji FinePix S5000
Contor: 174

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-08-28
Aparat: Fuji FinePix S5000
Contor: 135

Vedere panoramică
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-08-28
Aparat: Fuji FinePix S5000
Contor: 66

Vedere din față
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-08-13
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 37

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-08-13
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 36

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-08-13
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 35

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-08-13
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 30

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-08-13
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 44

Vedere din spate
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-08-13
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 34

Vedere din spate
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-08-28
Aparat: Fuji FinePix S5000
Contor: 64

Turle
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-08-28
Aparat: Fuji FinePix S5000
Contor: 41

Pictură exterioară
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-08-13
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 19

Pictură exterioară
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-08-13
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 14

Fereastră
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-08-28
Aparat: Fuji FinePix S5000
Contor: 37

Turnul
Foto: Alexandru Losonczy


Setul de Fotografii 2