Alma Vii :: Biserica Fortificata - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Fortificată
Alma Vii
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Lutheran
Localitate:Alma Vii (maghiara: Szászalmád) (germana: Alma, Almen)
Comună:Moșna
Județ:Sibiu
Adresa:strada Bisericii nr. 40
Cod poștal:557161
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.evang.ro, www.comunaMosna.ro, www.cjSibiu.ro, sb.prefectura.mai.gov.ro
Stil arhitectonic:Gotic
Detalii:Biserica-hala cu cor suprainaltat, sec. 15-18. Biserica cetate se afla pe un deal in partea de nord a satului. Elementele cele mai vechi ale bisericii sint romantice. In sec. 15 s-au facut constructii de aparare. Corul a fost suprainaltat si i s-a adaugat un sir de guri pentru aruncarea smoalei. Zidul poligonal este intarit cu patru turnuri. Turnul de poarta masiv cu patru niveluri (1) si turnul sudic (2) au un drum de straja din lemn. Zidul imprejmuitor are brese pemtru tragere si guri pentru aruncarea smoalei. In sec. 19 s-au adus modificari mai mari la biserica. De atunci dateaza bolta din biserica, precum si amenajarea clasicistica a interiorului (alltar, amvon, cristelnita, orga, empore, strane) . Un desen al lui Martin Schlichting de la mijlocul sec. 19 prezinta biserica-cetate dinspre sud, dovedind ca in ultimii 150 de ani s-au facut doar putine modificari.
Alte informații:La inceputul sec. al XIV-lea este ridicata mica biserica sala, care, pentru a face fata atacurilor din ce in mai numeroase este fortificata la inceputul sec. al XVI-lea prin suprainaltarea corului cu cat de aparare, prevazut cu guri de tragere tip masiculiu. Spre sfarsitul aceluiasi secol biserica este inconjurata cu un zid de incinta prevazut cu patru turnuri de aparare, orientate spre cele patru puncte cardinale. Primul nivel al turnului clopotnitei este locuibil, fiind prevazut cu vatra. Al doilea nivel prezinta mici bovindouri la fiecare colt, prevazute cu cate 3 guri de tragere, detaliu constructiv intalnit si in landul Thüringen din Germania. La fel de interesant de vizitat este si turnul de poarta, constructie masiva pe 5 niveluri, dintre care trei prevazute cu sisteme defensive si cu drum de straja la ultimul nivel.
Cod Monument:SB-II-a-A-12309
Nr. vizualizări:21652
Data ultimei vizualizări:2024-03-29 01:25:47
Data ultimei actualizări:2022-12-07 18:18:23
Data încărcării pe sit:2005-12-03 10:31:01
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2015-09-28
Contor: 167

Vedere de ansamblu
Foto: Micheller János