Copsa Mica :: Biserica Lutherana - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Lutherană
Copșa Mică
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Lutheran
Localitate:Copșa Mică (maghiara: Kiskapus) (germana: Klîkôpeš, Kopeš, Kli-Kopesch, Klein-Kopisch, Kleinkopisch)
Județ:Sibiu
Adresa:strada Mediașului nr. 100
Cod poștal:555400
Telefon :0269... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.evang.ro, www.copsa-mica.ro, www.cjSibiu.ro, sb.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Tamás János
Stil arhitectonic:Gotic
Detalii:Biserica dateaza din sec XVIII. Este un lacas de cult care este construit si folosit de catre populatia maghiara de religie lutherana (lucru mai rar intalnit in Pod Tarnavelor) . Acest lucru tradeaza influenta puternica pe care au avut-o sasii in zona, lucru intarit si de aspectul bisericii care este una in stil gotic cu influente baroce, prezentand de jur imprejur un zid de incinta si un turn cu drum de straja.
Alte informații:Călugărul Rogerius, fugind din captivitatea tătară (1241) , nota că turnurile bisericilor fuseseră singurele sale călăuze. Afirmațiile canonicului reprezintă indicii prețioase privind existența unor biserici zidite înainte de invazia tătarilor. Acestea erau construite în stilul romanic, un stil masiv și auster. Romanicul a fost introdus în Transilvania de ordinele călugărești și de oaspeții germani. Întâlnim în general două tipuri de bazilici romanice: cele înzestrate cu turn de vest și cele fără turn. Biserica din Copșa Mică a aparținut primei categorii. Biserica romanică a fost ridicată în secolul al XIII-lea și este cuprinsă în actuala biserică luterană. Din vechiul lăcaș de cult se mai păstrează fațada de vest, cu un mic turn clopotniță, prevăzut cu un drum de strajă. Pe fațada vestică se mai disting elemente decorative specifice stilului romanic, numite lesene, care sunt formate din pilaștri înguști și subțiri, fără capitel și bază. Biserica este înconjurată de o incintă de dimensiuni modeste. În interiorul lăcașului se remarcă altarul baroc, orga cu decorațiuni clasiciste, precum și tribunele simple.
Cod Monument:SB-II-a-A-12366
Nr. vizualizări:10015
Data ultimei vizualizări:2024-04-28 10:20:44
Data ultimei actualizări:2020-03-29 17:12:00
Data încărcării pe sit:2005-05-07 20:06:28
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2015-09-30
Contor: 141

Vedere de ansamblu
Foto: Țetcu Mircea Rareș